Våra kaffeodlare
Bärplockningen ledde honom till hans egen gård.
För David Nuñez i Peru började allting med att plocka kaffebär. Han följde skördeperioderna från farm till farm och stannade där han fick bäst betalt per kilo, under tiden som han närde drömmen om att en dag kunna producera sitt eget kaffe. Tiden gick och med de pengar han sparade ihop på bärplockningen kunde han till slut köpa sin egen farm – nu var David kaffeproducent på Finca el Cafetal i provinsen San Ignacio!
2017 Nuñez började med specialty coffee, allt för att förbättra intäkterna och lönsamheten. Farmen är ytterst välorganiserad under hans management och hans fru Betty ansvarar för finanserna. Och hjälper till vid skörd förstås, då behövs all arbetskraft som går att finna.
Tack vare kaffet har David ständigt kunnat förbättra sin inkomst, köpa mer land, utöka produktionen och med det underhålla sin familj. För att säkerställa och förbättra kvalitén skörd efter skörd byggde han också en ny drying infrastructre, ett direkt resultat av bättre ekonomi som ju faktiskt började med att följa den väg bärplockningen stakade ut åt honom.
”Om du jobbar hårt och är uppmärksam på detaljer, kan du erhålla fantastiska saker och gå långt”. Det är så David sammanfattar vad livet som kaffeodlare lärt honom och vi är glada att kunna bidra till hans fortsatta utveckling och förbättring av kaffet genom att köpa bönor från hans farm. Gott är det också, såklart!
Från bärplockarassistent till en speciell kaffeikon
Carlos Vaaques växte upp med kaffe. Under uppväxten bodde han med sin mamma och sina morföräldrar och hjälpte alltid till med olika små uppgifter på de närliggande kaffeodlingarna under skördesäsongerna. Med de pengar han lyckades spara tack vare detta köpte han sin första bit mark, en 0,25 hektar stor tomt, och började odla kaffesorten Typica.
Nu, 30 år senare, är hans gård betydligt större. Tillsammans med sin fru Nelva Guevara driver han gården El Guayquil i de norra bergen i Peru, där de sedan några år tillbaka uteslutande producerar Specialty Coffee. Tack vare de hållbara metoder han använder har han blivit en förebild och referens för andra kaffeproducenter i området. Vi älskar att vara en del av hans utvecklande verksamhet och fokusera på hållbarhet genom att servera kaffe gjort på hans bönor!
Med kaffe formade hon sin framtid
När Eudosia Puelles Troys var en liten flicka berättade hennes föräldrar legenden om den enorma björn som bodde i en grotta precis vid ingången till deras gård. Denna legend har gett gården dess namn: La Cueva, som betyder "grottan". Nu driver Eudosia gården som ligger i norra Peru, nära gränsen till Ecuador. Området San Jose del Alto, i provinsen Jaen, är känt för sitt fantastiska kaffe, där alla producenter strävar efter att ständigt förbättra kvaliteten. Eudosia började arbeta med kaffe efter att ha separerat från sin man; det blev ett sätt för henne att forma sin egen framtid. Här bor hon tillsammans med sin dotter Leslie, som också hjälper till med en del av arbetet. Precis som många andra producenter anställer Eudosia personal för plockning och underhåll så att hon kan fokusera på processerna, torkningsmetoderna och ledningen av verksamheten. Den största utmaningen är att hitta sätt att ständigt förbättra kaffets kvalitet och samtidigt ta hand om miljön, till exempel genom att plantera skuggträd. Kaffebären är mogna när de är "vinfärgade", och efter att de har plockats och pulperats samma dag placeras de i en traditionell tank med tak och lock. Här jäser de i 36 timmar innan de tvättas och soltorkas i 5 till 12 dagar beroende på klimatet.Vi är glada över att vara en del av EudosiaPuellasTroys dröm om att ständigt producera bättre kaffe genom att köpa och servera hennes högkvalitativa bönor!
Kaffe ligger i släkten!
Det är inte helt ovanligt att kaffeodling är en familjetradition, och så är det också på gården El Roble. Jean Willian är andra generationens kaffeproducent, han tog över gården efter sina föräldrar, och hans nuvarande familj - hans fru Vilma Zurita Chinguel är också involverad i verksamheten. Jean tog över gården 1998 vid 19 års ålder och har sedan dess lärt sig mycket om att uppnå lönsamhet inom kaffeproduktion, vikten av god gödsling, långsam torkning, noggrann bärplockning och betydelsen av fermentering för att nå bästa kvalitet. Vilma övervakar personalen eftersom de behöver anställa ytterligare arbetskraft under skörden. Gården, som fått sitt namn efter några ekar som Jean planterat och sköter om, ligger i provinsen La Coipa i norra San Ignacio. Området kallas Cajamacra och är känt för sin kaffeproduktion. Sedan 2020 odlar El Roble uteslutande Specialty Coffee, och Jean siktar nu på att ersätta Caltimor med Bourbon, en sort som han beundrar mycket. Förutom kaffe odlar de även grönsaker på gården. De säljer också egenodlad granadilla, en typ av passionsfrukt, på den lokala marknaden. När kaffebären har plockats noggrant förs de till våtkvarnen på gården där de skadade och orörda bären sorteras bort. Nästa steg är pulpering och att lägga bönorna i GrainPro-påsar för en 28 timmar lång fermentering. Det sista steget innan bönorna är redo att rostas är torkning i solen i 15 till 20 timmar!
Som stor kaffeköpare har vi möjlighet att bidra till Garcias utveckling och expansion av riktigt bra Specialty Coffee, något som vi tycker är både roligt och viktigt!