Anssi Thureson, COO Espresso House Group, är utsedd till koncernens nya VD. John Nylén lämnar posten efter 18 år inom företaget.

Espresso House Group som är Nordens ledande coffee shop kedja, med närmare 500 coffee shops i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland och meddelar idag 10 maj ledarskiftet.

Efter nästan sju år som koncernchef och totalt 18 år inom företaget avgår John Nylén. Espresso House Group styrelse har utsett Anssi Thureson, nuvarande Chief Operations Officer, till ny koncernchef och han tillträder omedelbart. Även Tomas Ekroth, finanschef för Group (CFO), lämnar efter nio år i företaget. Anders Ljungdahl, tidigare finanschef för mediebyrån GroupM Sweden, kommer att efterträda honom. Både John Nylén och Tomas Ekroth kommer under en övergångsperiod att ha rådgivande roller inom företaget.

”Jag har haft en fantastisk 18-årig resa inom företaget, från att ha serverat min första kaffe som barista i Göteborg till att leda vår expansion i Norden och Tyskland som koncernchef. Nu är det dags för nästa generations ledare att ta över Espresso House”, säger John Nylén. ”Efter de utmaningar som pandemin medförde är Espresso House åter ett lönsamt företag med tillväxt. Vi har tagit ut kursen mot över 500 coffee shops, och jag är övertygad om att skiftet kommer att föra Espresso House framåt i rätt riktning. Anssi Thureson är en engagerad och inkluderande ledare med ett djupt engagemang för Espresso House medarbetare, kultur och arv och jag är förvissad om att han kommer att fortsätta vår fantastiska utveckling. Till alla mina kollegor på Espresso House, nuvarande och före detta, vill jag tacka för ert bidrag och engagemang att skapa det företag vi ser idag.”

Anssi Thureson är en erfaren ledare inom Espresso House. Han besitter en djup förståelse för företaget, dess medarbetare, verksamhetsområde och sektor samt dess operativa resultat. Anssi Thureson kom till företaget 2015 som verkställande direktör för Espresso House Finland. Han har framgångsrikt etablerat företagets verksamhet och öppnat 60 coffee shops i Finland. År 2020 befordrades han till Group Chief Operations Officer och ansvarade för företagets övergripande strategier, expansion, utveckling samt koncernens hantering under pandemin. Sedan tidigare har Anssi Thureson erfarenhet som företagsledare inom livsmedels- och dryckesbranschen. Han började sin karriär på det tyska detaljhandelsföretaget Lidl, och byggde upp företagets verksamhet i Finland.

”Espresso House är ett fantastiskt företag som fångar den nordiska andan av teamkänsla, kvalitet och service”, säger Anssi Thureson. ”Jag är hedrad att bli utsedd till koncernchef och jag vill tacka John för allt han har åstadkommit och för den väg han stakat ut för Espresso House. Jag ser fram emot det fortsatta arbetet med vårt fantastiska team. Att bygga vidare på Espresso House framgångar i Norden och även bredda vår unika kultur och koncept till nya gäster i Europa.”

Anders Ljungdahl är en erfaren finanschef med starka ledaregenskaper och besitter gedigen erfarenhet av internationell tillväxt. På GroupM ansvarade han för moderniseringen av företagets funktioner inom redovisning, finansiell planering och efterlevnad samt chefskap av företagets ekonomiavdelning. Före GroupM kom Anders Ljungdahl från ledande finansroller inom två internationellt expansiva organisationer, som ekonomichef för Hult International Business School och olika positioner på EF Education First Group, världens största privatägda företag inom utbildningsresor i Amsterdam, Tokyo, Hongkong och Luzern.

Tomas Ekroth började på Espresso House 2013, då han antog rollen som finanschef med ansvar för företagets finansiella och digitala strategi. Under sin tid har han ansvarat för den betydande finansiella tillväxt som resulterat i Espresso House expansion till fyra länder. Tomas Ekroth ansvarade även för genomförande och integration av flera strategiska och framgångsrika förvärv samt utveckling av företagets digitala erbjudande, som Espresso House app och kaffeprenumeration. I nära samarbete med vd John Nylén ansvarade Tomas Ekroth för företagets finanser under pandemin och etablerade My Espresso House, ett lojalitetsprogram med över två miljoner medlemmar.

”John Nylén och Tomas Ekroth har varit ledande i utvecklingen av Espresso House; från en stjärna i Sverige till regional vinnare i norra Europa och vi kan inte tacka dem nog för deras visioner och engagemang för företaget och dess medarbetare. John Nyléns personliga resa från barista till vd är sinnebilden av vår filosofi om att odla talanger. Vi kommer fortsätta att leva efter hans värderingar och sätta människan i centrum ”, säger Jacek Szarzynski, styrelseordförande för Espresso House. ”Jag är mycket glad att välkomna Anssi Thureson till rollen som koncernchef. Han är en exceptionell, autentisk ledare som alltid sätter Espresso House medarbetare och gäster främst. Jag ser fram emot att följa hans och Espresso House fortsatta framgång, tillväxt och utveckling.”