Vi vill självklart att alla ska känna sig välkomna och kunna njuta av en fika hos oss. Just därför vill vi vara tydliga och transparenta med de allergener som kan finnas i våra produkter. Vi måste ta vårt ansvar för de gäster som är känsliga för gluten.

I våra shopar säljer vi fabriksförpackade alternativ som är producerade i en glutenfri miljö enligt lagstiftning som är kopplad till ”fritt från” – gluten. Dessa kan våra glutenintoleranta gäster avnjuta säkert.

Vi kan tyvärr inte garantera att de oinpackade produkter som vi säljer i våra försäljningsdiskar är helt fria från gluten, oavsett om de är producerade med gluten eller ej. I våra diskar och i vårt bageri hanterar vi olika produkter innehållandes olika allergener. Därför kan vi inte rekommendera dessa produkter till gäster med särskild medicinsk känslighet, som exempelvis celiaki.

På vår hemsida finns information om varje enskild produkts innehåll. Vi tydliggör bland annat vilka allergener som finns i produkten. För att underlätta för våra gäster att enklare hitta produkter som passar dem har vi en sorteringsfunktion utifrån allergener. Om man väljer att markera i rutan för gluten kommer alla produkter som inte innehåller tillsatt gluten att presenteras. Samtidigt upplyser vi våra gäster om eventuella risker med produkten, eftersom spår av allergen kan förekomma i hanteringen i försäljningsdiskarna.

Vi har fått frågor om gluten i vårt kaffe. Oavsett om du är allergisk mot gluten eller inte ser vi inga risker med att dricka vårt bryggkaffe eller espresso. Däremot erbjuder vi ett stort sortiment av olika kaffedrycker med olika tillbehör som exempelvis havremjölk och topping. Det är därför viktigt att titta på varje enskild ingrediensförteckning. Den havremjölk vi använder är inte deklarerad som glutenfri. För att separera havremjölk från andra mjölkprodukter vid beredningen av exempelvis latte, använder vi olika kannor och har noggranna rutiner för rengöring.

Det är vårt ansvar som arbetsgivare att utbilda och träna våra medarbetare så att de kan inhämta information om allergener i våra produkter och upplysa våra gäster på ett korrekt sätt. Vi beklagar om någon gäst har fått felaktig information. De enskilda fallen som vi har fått information kring har vi tagit på allvar och hanterat. Dessa fall är också underlag till vår riskvärdering och en rad andra åtgärder. Under sista kvartalet av 2021 har vi stärkt vår allergenutbildning för personal i shop. Den fokuserar på risker med produkter som innehåller allergener.

Vi har god dialog med Stockholms stad, som är vår kontrollmyndighet, och ansvariga för kontroll av bland annat information om våra produkter. Stockholms stads senaste revision var utan anmärkning.

Vår målsättning är alltid att ge våra gäster korrekt information. Vi arbetar ständigt med att förbättra vår kommunikation.