24 JANUARI 2023

Vår utvecklingsresa – med medarbetarna i fokus

På Espresso House är medarbetarna själva hjärtat av verksamheten. Vår verksamhet börjar och slutar med dem och kommer till liv i mötet med våra gäster. Utan nöjda och sedda medarbetare som trivs hos oss har vi ingen hållbar verksamhet i längden, det är vi helt säkra på.

Vi tror inte att en ledning sitter inne med alla svaren, speciellt inte på Espresso House där allt börjar och slutar med våra medarbetare i shoparna. Vi har under åren etablerat en rad forum och kanaler där vi lyssnar, diskuterar och delar med av oss varandras erfarenheter för att bygga ett bättre Espresso House. Feedback från våra medarbetare är oerhört viktigt och det välkomnar vi, det hjälper oss att utveckla en hållbar verksamhet i längden.

Här följer ett urval av de satsningar vi har gjort de senaste åren för att utveckla Espresso House som en hållbar arbetsplats:

  • Varje dag kan våra medarbetare ge oss en direkt feedback på hur arbetsdagens skift har varit genom Barista Pulse. Vi tar helt enkelt pulsen på arbetsdagen: grönt, rött eller mitt emellan.
  • Ett Advisory board med högsta ledningen. I detta forum diskuterar vi idéer som kommer från våra medarbetare och omvandlar dessa till konkreta aktiviteter till gagn för våra gäster och medarbetare.
  • Infört en visselblåsarkanal där våra medarbetare helt anonymt kan höra av sig med feedback till ledningen. Ris eller Ros.
  • Vi har utvecklat våra direkta samtal med medarbetarna genom fokusgrupper, personalmöten i shop och plattformen Facebook by Workplace där medarbetare kan utbyta erfarenheter, idéer och få direkta svar på frågor som dyker upp i vardagen.
  • Vårt ledarskapsprogram för våra unga ledare är en prioritet. Vi ger ofta våra anställda ledarpositioner i relativt unga åldrar, vilket vi är stolta över, men som givetvis ställer krav och ansvar på oss som arbetsgivare. Under 2023 kommer vi även att inrätta ett kompetenslyft i syfte att säkerställa att våra chefer alltid har möjlighet att fylla på eller uppdatera sitt kompetensbagage.
  • Infört fokusgrupp som består av representanter från vår driftsorganisation som diskuterar arbetsmiljöfrågor tillsammans med HR och facket.

Satsningar under 2023

I Maj 2022 tillträdde Anssi Thureson som ny CEO för Espresso House Group. Han spenderade sina första 100 dagar som VD med att resa och träffa medarbetare. Anssi Thureson mötte passion och engagemang men han såg också de utmaningar Espresso House medarbetare möter i det dagliga arbetet.

Medarbetarnas välmående är min högsta prioritet. Jag vill att våra medarbetare ska känna sig uppskattade för det fantastiska arbete de gör. Jag ser ett klart samband mellan nöjda medarbetare, kvalitet mot gäst och en hållbar verksamhet i längden, så därför kommer vi att investera 81 miljoner SEK under 2023 i löneförhöjningar, säger Anssi Thureson.

En annan lärdom från Anssi Thuresons möten var den komplexitet som vår verksamhet för med sig. En komplexitet som har vuxit sedan pandemin då vi satsade på digitala försäljningskanaler. Vi erbjuder försäljning över disk, pre-order, tredje parts leverans. Vi samarbetar med foodsaving tjänster och erbjuder kaffeprenumeration. Stor del av vår dryck och mat förbereds på plats.

Det dagliga arbetet i en coffee shop kan vara väldigt intensivt. Den här insikten fick mig att besluta att under 2023 ska vi lansera ett program med ambitionen att minska komplexiteten i våra shopar; hur kan vi arbeta smartare och förenkla i driften för våra medarbetare, avslutar Anssi Thureson.