7 DECEMBER 2023

Avtal tecknat med Panter & Tingstad

Espresso House har tecknat ett avtal med Tingstad och techföretaget Panter för att erbjuda återanvändbara muggar och matförpackningar i ett digitalt retursystem på alla sina kaffebarer från och med årsskiftet. Retursystemet kommer att göra det lättare för konsumenterna att hantera det nya lagkravet som träder i kraft den 1 januari. Lagen innebär att restauranger och caféer som säljer över 150 enheter mat och dryck i engångsförpackningar per dag måste erbjuda sina produkter i återanvändbara muggar och kärl.

Det digitala retursystemet möjliggör att muggar och kärl kan användas om och om igen, och främja en cirkulär och hållbar hantering. Det är en enkel användarvänlig lösning för konsumenterna som flera stora aktörer i branschen valt att ansluta sig till vilket innebär att muggar och kärl också kommer att kunna returneras på exempelvis Pressbyrån och 7-eleven.

-Vi är glada över samarbetet med Panter och Tingstad och ser fram emot att införa denna innovativa lösning på våra kaffebarer. Som den ledande kaffebarskedjan i Norden är det viktigt för oss på Espresso House att ligga i framkant när det gäller hållbarhet och genom denna lösning kan vi göra det enklare för våra gäster att göra rätt val, säger Stina Möller, landschef på Espresso House.

- Att Espresso House väljer vår lösning är oerhört stort och viktigt. Efter årsskiftet kommer Panter att kunna användas över hela landet och Espresso House bidrar med den skala som den här typen av lösningar behöver. Ju fler som erbjuder systemet desto enklare för gästerna och Espresso House lägger ribban högt genom att implementera Panter på alla kaffebarer, säger Clara Lidberg, VD på Panter.

De återanvändbara muggarna och kärlen är gratis för användaren, så länge de returneras inom en vecka till Espresso House eller annan branschaktör som ingår i retursystemet. Syftet är att uppmuntra till en beteendeförändring hos konsumenter att tänka cirkulärt och minska användandet av engångsförpackningar.